by icia icia

Obiective:
Realizarea unui centru interdisciplinar pentru verificarea si atestarea calitatii biocombustibililor pe intreg lantul de productie: materie prima – produse intermediare – produse finite in vederea:
1. Corelarii cu programele europene a programului national de cercetare in problematica biocombustibililor,

OBIECTIVE
  • Realizarea unui centru interdisciplinar pentru verificarea si atestarea calitatii biocombustibililor pe intreg lantul de productie: materie prima – produse intermediare – produse finite in vederea:

1. Corelarii cu programele europene a programului national de cercetare in problematica biocombustibililor,
2. Accelerarii procesului de aliniere si armonizare a legislatiei privind asigurarea calitatii biocombustibililor cu cerintele si reglementarile UE
3. Promovarii participarii institutiilor de cercetare si invatamant superior romanesti la programele europene si integrarea acestora in retele internationale active.

PREZENTARE          Proiectul urmareste realizarea unui centru destinat cercetarii, verificarii si atestarii calitatii biocombustibililor, centru realizat prin parteneriatul dintre un institut de cercetare si o universitate. Se urmareste recunoasterea lui internationala si racodarea la reteaua europeana de profil.
REZULTATE ESTIMATE Rezultate asteptate, pe termen scurt:

  • Centru de cercetare, verificare si atestare a calitatii biocombustibililor;
  • Documentatie achizitie lucrari;
  • Documentatie achizitie bunuri;
  • Sedii amenajate conform normelor nationale si internationale in vigoare;
  • Bunuri achizitionate;
  • Personal instruit;
  • Strategie de dezvoltare; Organigrama si Regulament de functionare; Fisele de post;
  • Materiale promotionale: pag.web; CD-prezentare.

Rezultate asteptate, pe termen lung:

  • Participarea in proiecte nationale si internationale;
  • Elaborarea unor noi tehnologii de obtinere biocombustibil;
  • Realizarea unor motoare performante pentru functionarea cu biocombustibili;
  • Obtinerea unor soiuri valoroase de plante energetice;
  • Finalizarea unor lucrari de licente, teze de doctorat.
REZULTATE OBTINUTE Echipamente achizitionate din proiectul VERIBIOCOMB

ICIA CLUJ-NAPOCA

– Aparat pentru determinarea cifrei cetanice. Aparatul este destinat pentru determinarea cifrei cetanice la combustibilii Diesel, in conformitate cu metodele standardizate ASTM D613 (ISO 5165) si este un sistem complet care include : Blocul motor; Panoul de comanda; Pupitru; Motor sincron trifazic pentru 220 V, 50 Hz; Instrument dublu, digital pentru afisarea timpului de intarziere la aprindere; Pickup-uri si cabluri; Controlor de temperatura, Termistor 150°F, Comutator combinat de siguranta pentru supraincalzire apa si presiune de ulei, Solenoid de inchidere a combustibilului, Galerie de esapament; Rezervor tampon esapament. Protectie la cureaua de transmisie. Conditiile de operare ale sistemului sunt urmatoarele: 900 RPM, Temperatura mantalei 212°F, Temperatura combustibilului 135°F, Temperatura aerului de intrare 150°F. Aparatul indeplineste toate cerintele prevazute de standardele mentionate fiind o achizitie de baza pentru caracterizarea combustibililor Diesel si Biodiesel.
– Aparat pentru determinarea cifrei octanice. Aparatul este destinat determinarii cifrei octanice a benzinelor in conformitate cu metodele standardizate ASTM D2699 (ISO 5164) and D2700 (ISO 5163), avand urmatoarea componenta: Blocul motor; Panoul de comanda; Pupitru; Motor sincron trifazic pentru 220 V, 50 Hz; Aparate de masura si incalzitor, 120 Volt 60 Hz monofazat; Turn de racire cu gheata; Carburator cu 4 corpuri, un corp racit cu apa; Pickup-uri, Knockmetre si Cabluri; Controlor de temperatura; Termistor 150°F; Releu de siguranta combinat pentru supraincalzire apa si presiune redusa ulei; Galerie de esapament; Rezervor tampon esapament; Protectie la cureaua de transmisie; Indicator digital pentru afisarea timpului de intarziere la aprindere; Dispozitiv electromecanic pentru schimbarea raportului de compresie. Acest aparat asigura determinarea cifrei octanice printr-o metoda global acceptata ca metoda standard pentru masurarea combustibililor din clasa benzinelor si ale amestecurilor de benzine.
– Analizor de sulf prin fluorescenta in UV. Aparatul masoara continutul de sulf in concentratii foarte mici in: benzina, motorina, uleiuri usoare si alte hidrocarburi usoare, inclusiv in GPL prin modulul atasabil, in concordanta cu ASTM D-5453, ASTM D-4629 si ISO EN 20846. Datorita dispozitivului de alimentare automata, o micro-siringa care introduce proba prin injectie directa, mecanismelor duble de autocuratare a siringii, sistemului de combustie reprezentat de un cuptor orizontal care asigura un randament ridicat al procesului de ardere, detectorului UV cu sensibilitate ridicata datorita sistemului optic special precum si accesoriilor standard, analizorul ofera o tehnica analitica rapida de mare sensibilitate si precizie si care este extrem de utila pentru analiza biocombustibililor. Domeniul de masura pentru continutul de sulf este cuprins intre 30 ppb si pana la 1% greutate.

USAMV CLUJ-NAPOCA

– Spectrofotometru FT-NIR – 1 buc
Caracteristici tehnice: Sistem optic complet etansat si protejat la umezeala prin desicant.
Compartimentul probei – dimensiune mare cu capac de acces rapid la proba si componentele de interne; Interferometru Michelson cu autocompensare pentru alinierile dinamice; Viteza oglinzii: 0,1 … 2 cm/s; Sistem de compensare a vibratiilor; Detector DTSG cu temperatura stabilizata Peltier; Sa permita lucrul cu doi detectori ; Domeniul spectral: 14700 – 2000 cm-1 ; Rezolutia spectrala: 1 … 64 cm-1; Repetabilitatea numarului de unda: mai mica de 0.02 cm-1; Acuratetea numarului de unda: 0.1 cm-1; Raportul semnal-zgomot: <10 uA RMS, pentru masuratori timp de 1 minut; Sa includa un sistem de verificare a instrumentului, inclusiv starea sursei si a laserului. Sa includa subrutina de verificarea performantelor instrumentului. Recunoastere automata a accesoriilor. Soft de asistare în spectrometria de infrarosu.
– Extractor centrifugal pentru biocarburanti sau centrifuga universala pentru biocarburanti Caracteristici tehnice: Capacitate maxima 4 x 100 ml (variabila in functie de rotorul ales); Viteza maxima: 6000 min -1 , RCF 4.186 cu rotor unghiular; Timp de operare: 1 – 99 min, operare continua si tasta impuls pentru perioada scurta de lucru ; Putere consumata: 300 VA ; Dimensiuni : 261 x 368 x 437 mm; Carcasa metalica compacta, rezistenta
Interior inox; Capac cu protectie; Inchidere automata la imbalans; Schimbare usoara a rotorului; Recunoastere automata a rotorului; Rotorul se furnizeaza pentru biomasa sau anumite semifabricate obtinute din biomasa ( biomasa utilizata: rapita, uleiuri alimentare reziduale, sfecla de zahar, biomasa bogata în celuloza, etc).
– Filtrul presa pentru biocarburantiFiltrele presa cu rame si placi, cu dimensiuni ale placilor de la 500×500 mm, pentru presiuni de operare de la 0,7 la 1,5 Mpa .Descarcarea turtelor automata, si suplimentar cu pompa de alimentare.Productivitatea minima 50 kg /h
– Microscop Binocular Oculare plane 10X; 4X obiective acromatice; contrast de faza :10X / NA 0.25, 40X / NA 0.65, 100X / NA 1.25 ulei-acromatic-ph ; objective incl. intunecat/camp luminos condensor-ABBE; stand XY, mecanica, gradata, cu butoane coaxiale de reglare (grosiera si fina) pe ambele parti ale microscopului; condensor ABBE / N.A. 1.25, cu diafragma iris; suport pentru filtru, filtru albastru; iluminare reglabila cu bec tungsten-halogen 6 V / 20 W; fototub suplimentar pentru camere foto digitala sau video
Presa cu surub pentru biomasa – 1 buc
– Metoda de presare – la rece. Caracteristici tehnice: doua capete cu urmatoarele caracteristici: Productivitate minim100 kg/ora ; Randament minim 38-42 litri/100 kg seminte ; Gabarit 1300x800x1440 mm; Putere instalata 5,5kW; Alimentare 3x380V, 50Hz ; Greutate aproximativ 400kg
– Moara portabila cu ciocane si umidimetru utilizata pentru macinarea biomasei in vederea obtinerii biocarburantilor Caracteristici tehnice; Puterea motorului electric (Kw) 0.75 – 2.2; Turatia motorului el. (rot/min) 2840 ; Gabarit (LxlxH)(m) 1×0,8×1,1; Capacitati de macinare (kg/h) 100 Seminte oleaginoase si cereale (biomasa); Greutate (kg) 270 ; Umidimetru cu precizie de 0.01 – 0.5, domeniu de umiditate 5 – 45 %, temperature de masurare 0 – 45 0C si interfata pentru sistemul de operare WINDOWS
– Refractometru ABBE cu afisaj digital si compensarea temperaturii: Caracteristici: limite de masura : de la 1,3330 la 1,5318 nD ( 0 la 95 Brix ); amplitudine scala: min. 0,0227 nD ( 15 Brix ), max. 0,1988 nD ( 95 Brix ) ; precizie: ± 0,3% din amplitudinea scalei ; precizie maxima: ± 0,00007 nD (± 0,05 Brix ); electronica controlata de microprocesor ; afisarea digitala (LED cu 5 digiti) a valorii si compensarea automata a temperaturii (la 20°C); rezultatele pot fi transferate la calculator prin interfata; sursa de lumina tungsten de 2.4 W si lampa de sodiu care asigura in general o mai buna linie 1 indicelui de refractie; termometrul cu termistor incorporat in prisma, marimea masurata poate fi compensata la 20°C si termostatarii prismei cu termostat exterior.

Alte Informatii Beneficiari

In conditiile actuale, mentionam ca potentiali beneficiari si utilizatori:
1.Sectorul invatamant – cercetare:

  • unitati de invatamant superior (profil: agricultura, chimie, biochimie, autovehicule, mecanica), unitati de cercetare-dezvoltare, publice sau private;
  • comunitati locale.

2.Sectorul economic:

  • companiile producatoare de biocombustibili, cat si
  • utilizatorii reprezentati de catre: companiile de transport, exploatatiile agricole, intreprinderile cu activitate in zonele protejate ecologic.

Conditiile de acces pentru terti

Program de acces: Luni – Vineri, orele 8.00 – 16.00

Accesul tertilor se face conform contractelor si conventiilor de colaborare stabilite cu partenerii respectiv beneficiarii analizelor.

Date de contact

CS II Ing. MIRCEA CHINTOANU, Director ICIA
Tel. 0264-420.590
Fax. 0264-420.667
Email. icia@icia.ro

Documente relevante:
 Rezultate Veribiocomb