by icia icia

Obiective:
descrierea si realizarea unor modele experimentale animale care sa permita descoperirea a cat mai multe perforante;
delimitarea teritoriilor de vascularizatie a perforantelor;
descoperirea de noi lambouri perforante;

OBIECTIVE
  • descrierea si realizarea unor modele experimentale animale care sa permita descoperirea a cat mai multe perforante;
  • delimitarea teritoriilor de vascularizatie a perforantelor;
  • descoperirea de noi lambouri perforante;
  • descoperirea unor metode de investigare pre-, intra- si postoperatorii (radiologice, biochimice) care sa asigure o cat mai mare supravietuire a acestor lambouri;
  • elaborarea unor harti teritoriale ale principalelor perforante.
PREZENTARE         Defectele de substanta simple sau complexe in suprafata sau/si in profunzime, rezultat a numeroase posibile conditii etiologice (traumatisme acute si sechelare, malformatii congenitale, defecte postchirurgicale) au suscitat si suscita inca interesul chirurgilor in a gasi cele mai performante metode de reconstructie. Aceste metode presupun un aport de tesuturi similare structural si/sau functional. Principalele cerinte ale unei astfel de metode sunt morbiditatea cât mai redusa sau absenta la nivelul zonei donatoare si utilizarea pentru reconstructie a unor tesuturi cat mai similare celor care trebuie reconstruite.
La nivel international, aprofundarea cunostintelor in domeniul vascularizatiei diferitelor structuri tisulare a permis descoperirea de lambouri din ce in ce mai performante, ultimele descrise fiind lambourile perforante; prin faptul ca vascularizatia acestora este asigurata prin vase perforante musculocutanate si fasciocutanate, prelevarea lor implica o morbiditate mult mai mica la nivelul zonei donatoare (nesacrificarea unor trunchiuri arteriale principale, a unor muschi, etc.). Pana in prezent, au fost descrise si utilizate numeroase lambouri perforante transferate prin tehnici microchirurgicale si doar un numar mic de lambouri perforante locale, singurele care pot realiza o reconstructie cu tesuturi cât mai similare cu cele distruse.
La nivel national, in cadrul Clinicii de Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva a Spitalului de Recuperare Cluj-Napoca, experienta acumulata pe mai mult de 100 de lambouri locale sau regionale pediculate prelevate microchirurgical dar care nu necesita anastomoze microvasculare, cu rezultate bune si morbiditate minima, ne-a stimulat in incercarea de a gasi noi vase perforante la nivelul intregii suprafete corporale apte sa asigure supravietuirea unor lambouri utile in reconstructia diferitelor defecte tisulare.
Scopurile proiectului sunt: descrierea si realizarea unor modele experimentale animale care sa permita descoperirea a cât mai multe perforante, delimitarea teritoriilor de vascularizatie a acestora, descoperirea de noi lambouri perforante, a unor metode de investigare pre-, intra- si postoperatorii (radiologice, biochimice) care sa asigure o cât mai mare supravietuire a acestor lambouri si, in final, elaborarea unor harti teritoriale ale principalelor perforante.
REZULTATE ESTIMATE
  • transpunerea modelelor elaborate in clinica umana pe baza de dovezi stiintifice;
  • imbogatirea bazei de informatii teoretice si perfectionarea structurarii si conexiunii interdisciplinare a metodologiei de lucru.
REZULTATE OBTINUTE
Alte Informatii
Documente relevante: