by icia icia
Obiective:
Obiective generale:

  • dezvoltarea capacitatilor de cercetare ale ICIA prin dezvoltarea laboratorului de control al calitatii produselor alimentare cu o componenta noua: controlul reziduurilor chimice din produse alimentare;
  • diversificarea activitatii de cercetare si cresterea capacitatii de accesare a fondurilor europene;

OBIECTIVE
  • dezvoltarea capacitatilor de cercetare ale ICIA prin dezvoltarea laboratorului de control al calitatii produselor alimentare cu o componenta noua: controlul reziduurilor chimice din produse alimentare;
  • diversificarea activitatii de cercetare si cresterea capacitatii de accesare a fondurilor europene;
  • promovarea cercetarilor multisectoriale si multidisciplinare in concordanta cu alte domenii ca: agronomia; medicina veterinara; chimia alimentara, biochimia, informatica, pentru intelegerea si corelarea rezultatelor chimice in contextul modern actual;
  • intensificarea cercetarii in domeniul chimiei analtice cu dezvoltarea unor metode noi la nanoscala;
  • racordarea colectivelor de cercetare romanesti la retelele de cercetare internationale, cu impact pe termen mediu si lung asupra calitatii cercetarii din Romania.

Obiective specifice:

  • modernizarea Laboratorului de control al calitatii produselor alimentare: reamenajarea acestuia;
  • imbunatatirea capacitatii de cercetare, completarea fondului existent prin achizitia de bunuri tangible: echipamente, hardware si software);
  • instruire personal care va activa in cadrul REZALIM;
  • elaborarea strategiei de dezvoltare a REZALIM pe urmatorii 3 ani.
PREZENTARE In ultimii ani, s-a dezvoltat o noua stiinta interdisciplinara in scopul asigurarii sigurantei alimentelor, care se ocupa cu aspectele complexe privind toxicitatea asupra sanatatii populatiei a compusilor biologic activi proveniti din substantele chimice care impurifica alimentele (reziduuri). Conform Codex Alimentarius Commission, CAC, „reziduuri sunt considerate acele substante si derivatii ale acestora care, fara cazuri de contaminare, ajung in alimente prin agrochemizare si folosirea diferitilor compusi chimici utilizati in cresterea animalelor, tratamentul bolilor la animale, procedeele de obtinere a alimentelor si in procesul de ambalare, transport si depozitare al alimentelor”.
CCFAC-Codes Committee on Food Additives and Contaminants elaboreaza in prezent un document denumit Codex General Standard in Contaminants and Toxins in Food, care va contine principiile de baza pentru controlul calitatii alimentelor. Controlul calitatii si siguranta alimentelor trebuie asigurate prin legislatie la nivel national in concordanta cu legislatia internationala. Determinarea concentratiei la nanoscala a reziduurilor chimice din produse alimentare este de mare actualitate si conditie obligatorie in asigurarea calitatii si sigurantei produselor alimentare.
O cerinta de baza in programul de negociere pentru aderare a reprezentat-o asigurarea liberei circulatii a produselor. O conditie esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca alimentele este ca ele sa nu contina substante nocive pentru consumatori. Prezenta substantelor nocive in alimente a preocupat si ingrijorat de multi ani pe specialisti, aceasta problema capatand in ultimele decenii o noua dimensiune datorita poluarii crescande a mediului ambiant din care provin alimentele precum si, prin folosirea necontrolata a unor substante chimice in scopul cresterii calitatii lor. Efectele nefavorabile asupra consumatorilor se manifesta sub forma unor imbolnaviri acute sau cronice cu consecinte negative asupra starii de sanatate si a capacitatii de munca
In ultimii ani, o noua clasa de poluanti au intrat in atentia oamenilor de stiinta si anume reziduurile de produse farmaceutice. Preparatele farmaceutice administrate animalelor domestice, incluzand antibiotice, hormoni, anestezice, tranchilizante, chimioterapice anticanceroase, incep sa fie masurate ca si reziduuri in diferite produse. Mai mult, exista tendinta de a nu percepe medicamentele ca un factor poluant, cu toate ca exista o probabilitate mare ca acestea sa se transfere sub forma de reziduuri si in plus, pana la 90% dintr-un medicament poate parasi organismul nemodificat. In UK s-au raportat efecte asupra sanatatii umane ale reziduurilor compusilor medicamentosi de uz veterinar. Medicamentele veterinare utilizate sunt compusi biologic activi, iar reziduurile acestora care ajung in produsele alimentare de origine animala au efecte biologice asupra consumatorilor, care se pot accumula. Cea mai importanta problema este determinarea concentratiilor limite admise (care in unele cazuri pot ajunge de obligativitatea de lipsa) in produse alimentare fara a ridica riscuri de imbolnavire. De corelarea acestor limite se ocupa EMEA (European Medicines Evalution Agency).
Folosirea produselor farmaceutice veterinare are o importanta hotaratoare in reducerea mortalitatii si a bolilor animalelor, dar impune si controlul reziduurilor posibile in produse alimentare de provenienta animala, deoarece prezenata lor are efecte asupra calitatii produselor alimentare, deci a alimentatiei si sanatatii populatiei. Astfel, se impune controlul prezentei si determinarea la nanoscala a acestor reziduuri chimice din alimente.
Incepand din anul 2000, cand Consiliul Europei a demarat negocierile de aderare cu Romania, s-a deschis o noua perspectiva de abordare a problematicii calitatii alimentelor. Astfel, exista o legislatie pentru „contaminanti chimici” in produse alimentare. In acest context termenul de „contaminant chimic” acopera reziduurile de pesticide si medicamente veterinare, metale grele, micotoxine si nitrati. Legislatia UE referitoare la reziduurile medicamentelor veterinare din produse alimentare de origine animala sunt descrise in Concil Regulation 2377/90 din 01.01.1992. In acest context, existenta unui Laborator capabil sa determine calitatea produselor alimentare de origine animala reprezinta un aspect important de aliniere la legislatia UE. REZALIM este un raspuns acestor cerinte
REZULTATE ESTIMATE Se estimeaza ca REZALIM, ca structura dezvoltata in cadrul ICIA in care activeaza alaturi de specialistii proprii si un numar mare de cadre universitare si studenti din universitatile clujene va realiza, in mod concret:

  • dezvoltarea capacitatii de cercetare prin dezvoltarea infrastructurii de CD a ICIA si crearea posibilitatii de angajare de personal nou pentru sectorul CD;
  • obtinerea acreditarii astfel incat structura nou creata sa aiba extindere/recunoastere la nivel national si sa permita racordarea la reteaua europeana de profil;
  • formarea si/sau atragerea unor specialisti de inalta calificare care sa desfasoare activitati de cercetare proprii domeniului de activitate al laboratorului;
  • cresterea capacitatii ICIA de a deveni un partener viabil in programe de cercetare europene asigurand astfel cresterea competitivitatii acestuia (prin perfectionarea personalului si dotarea cu aparatura performanta de ultima ora);
  • formarea unui colectiv puternic de cercetare in scopul perfectionarii protocoalelor de determinarea a reziduurior chimice mai multa acuratete iar activitatii de cercetare mai multa rentabilitate;
  • coagularea unui cluster zonal (regiunea 6 Nord-Vest) al IMM-urilor producatoare de produse alimentare care ulterior sa se constituie- alaturi de institute de cercetare si universitatile din zona- intr-un Centru de CDI si Transfer Tehnologic in domeniul metodelor analitice si asigurarii securitatii alimentului.
REZULTATE OBTINUTE
  • Studiu de diagnoza;
  • Caiet de sarcini – reamenajare laborator REZALIM;
  • Documentatie si achizitie echipamente;
  • Personal instruit;
  • Laborator REZALIM;
  • Strategia de dezvoltare a Laboratorului de control al reziduurilor chimice in produse alimentare, REZALIM;
  • Regulament de organizare si functionare al Laboratorului de control al reziduurilor chimice in produse alimentare, REZALIM;
  • Fise de post;
  • Propunere PC7;
  • Masa rotunda;
  • CD de prezentare proiect;
  • Comunicari stiintifice.

Laboratorul REZALIM

Laboratorul REZALIM este amplasat încât sa permita efectuarea corecta a serviciilor, iar conditiile de mediu sa nu influenteze negativ calitatea acestora, si este marcat cu indicatorul de „Acces controlat”.
Laboratorul de analize dispune de spatiu cu suprafata suficienta si este astfel dimensionat încât sa permita dispunerea ergonomica a mobilierului si echipamentelor, derularea fluenta a fluxurilor de probe, materiale si personal si desfasurarea în conditii de siguranta si calitate a activitatilor de analiza.
În functie de specificul serviciilor si de activitatile efectuate, spatiul este compartimentat astfel:
a) încapere pentru receptia probelor si pentru eliberarea buletinelor de analize. Eliberarea rapoartelor de încercari se face în alt interval orar, afisat la sediul laboratorului de analize si disponibil pentru clienti;
b) spatii de lucru separate în functie de specificul metodelor utilizate pentru analiza.

Laboratorul Rezalim este compus din încaperi separate pentru fiecare tehnica în parte: camera gaz cromatograf, si camera lichid cromatograf cuplat cu spectrometrie de masa.

  • Pentru preluarea si esantionarea probelor (si pastrarea contraprobelor) este prevazuta o încapere separata.
  • Dupa esantionarea probelor, acestea sunt directionate pe acelasi nivel spre sala de balante si camera de digestie – încaperi unde se desfasoara etapele preliminarii analizelor. În camera de digestie se face pregatirea probelor urmând procedurile specifice.
  • Sala de balante este amplasata într-o zona fara trepidatii si fluctuatii de temperatura si umiditate. Camera este prevazuta numai cu prize, necesare racordarii balantelor analitice la retea. Se preconizeaza ca va lucra câte un specialist pe balanta, si numai cu aceeasi cutie cu mase etalonate.
  • Probele, în functie de parametrii care se analizeaza, sunt directionate spre camera de analize fizico-chimice camera gaz-cromatograf sau camera HPLC-MS.
  • Pentru generatoare si pompe MS este prevazuta o sala separata în imediata apropiere a camerei HPLC-MS pentru a nu perturba functionarea aparatului în conditii optime.
  • Sunt prevazute camere separate pentru spalatorie vase si un oficiu.

 

SPATII ANEXE:

  • spatiu/ containere pentru depozitarea deseurilor pâna la neutralizarea si/sau evacuarea lor (magazia de colectare a deseurilor, anexa la cladirea institutului);
  • la intrarea pe etajul destinat acestui laborator sunt situate: un vestiar si grupuri sociale destinate personalului si încapere pentru repaus pentru personal. În apropierea spatiilor de lucru cu risc de contaminare chimica este amplasat un dus de urgenta cu sifon de pardoseala.

 

Echipamente achizitionate

1. Cromatograful de lichide de inalta performanta cu spectrometru de masa (HPLC-MS/MS)
Caracteristici tehnice:

  • pentru cromatograful de inalta performanta:
    • Pompa binara cu mixare la inalta presiune care include: un degazor cu 4 canale cu volum maxim 1 ml per canal; valve electronice pe admisie solvent; doua pompe, fiecare cu cate doua pistoane flotante in serie, servocontrolate; senzor pentru pierderi de solvent; functii GLP precum EMF (early maintenance feedback) si electronic Logbook (inregistrare electronica a erorilor si a altor evenimente). Presiunea maxima este de 400 bari.Domeniul de debit este intre 0.001 ml/min – 5.000 ml/min, selectabil in incremente de 0.001 ml/min. Precizia debitului este <0,07 % RSD iar acuratetea debitului este cel mult +/- 1%.
    • Termostat pentru coloane care include: schimbatoare de caldura (incalzire/racier) prin efect PELTIER; senzor pentru pierderi de solvent care opreste automat pompa HPLC; modul (chip) de identificare automata a coloanei prin semnal electromagnetic pentru documentarea datelor de identificare a coloanei. Ofera posibilitatea progamarii temperaturii in gradient. Domeniul de temperatura este de 10 grade sub ambient la 80 grade iar stabilitatea temperaturii este +/- 0,15 grade C.
    • Autoinjector (Autosampler) prevazut cu suport pentru 100 de flacoane de 2 ml. Volumul de injectie este cuprins intre 0,1 si 100ul (microlitri). Precizia injectiei este de minim 0,25 % RSD iar acuratetea injectiei de +/- 1 % RSD. Ofera posibilitatea suprapunerii ciclurilor de injectie pentru eliminarea timpilor morti intre analize.
  • pentru spectrometrul de masa:
    • Tandem/Triplu quadrupol MS cu doi analizori quadrupoli si o celula intermediara de coliziune;
    • Cel de-al doilea analizor quadrupol poate functiona in doua moduri (configuratie hibrida): filtru conventional de masa si trapa lineara ionica;
    • Interval de masa : m/z 5-1700;
    • Viteza de scanare : minim 3000 am/sec;
    • Intervalul dinamic : minim 5 ordine de marime;
    • Stabilitatea masei : 0.1 amu in 8 ore la temperatura normala de operare;
    • Acuratetea masei : 0.01% la 1000 Da (stabila peste minim 4 ordine de marime);
    • 2 surse de ioni incluse : ESI si APCI;
    • Sursa ionica codata : contacte electronice care sa permita software-ului sa identifice automat schimbarea sursei ionice si tipul acesteia;
    • Design care sa permita schimbarea usoara, de catre utilzator, intre sursele ESI si APCI, fara schimbarea suportului acesteia si fara sa fie nevoie de ventilarea sistemului;
    • Moduri de scanare: scanare MS, scanarea MS a unui ion selectat, MS-MS a precusrorilor, MS-MS a produselor, MS-MS neutral loss, monitrizarea reactiilor multiple (MRM), scanare in mod MS-MS-MS, combinatie scanare MS sau MRM – MS/MS.

 

2. Nisa chimica
Caracteristici tehnice:

  • cu filtrare moleculara;
  • sistem de monitorizare a filtrelor;
  • nivel ridicat de protectie fata de vaporii toxici (pentru operator si mediu); nivel ridicat al eficientei filtrarii;
  • capacitate mare de adsorbtie; fara exhaustare;
  • volum de aer tratat: 600m 3/h viteza medie: >0,6m/s;
  • prefiltru-pentru particule;
  • filtru principal – carbon, ventilator centrifugal IP54.

 

3. Incubatorul termostat
Caracteristici tehnice:

  • temperatura de lucru: 5..70°C;
  • nr.rafturi: max.3;
  • controler electronic.

 

4. Centrifuga
Caracteristici tehnice:

  • domeniu de temperatura de -20/+40°C;
  • viteza de rotatie de 18000 rot./min;
  • memorie pentru 3 programe;
  • capacitate maxima:60×1,5/2,0 ml; 6x50ml;

5. Masina de spalat de laborator
Caracteristici tehnice:

  • sistem de dezinfectie prin încalzire si sistem de uscare cu vid;
  • control cu microprocesor;
  • display digital;
  • memorie pentru 30 programe;
  • pompa recirculara-debit 400l/min: 1 pompa peristaltica pentru detergentul alcalin;
  • control si afisaj continuu al temperaturii;
Alte Informatii Serviciile ST oferite de noul laborator / instalatie:

1. Compusi chimici prezenti in mod natural in alimente:

  • carbohidrati (glucoza, fructoza, maltoza, sucroza), vitamine liposolubile (beta-caroten, A; cole/ergo-calciferol, D ; tocoferol, E), vitamine hidrosolubile (tiamina, B1 ; piridoxina, B6 ; riboflavina, B2 ; vitamina C), acizi grasi liberi.

 

2. Poluanti :

  • Compusi proveniti din mediu: PAH;
  • Pesticide: pesticide organoclorurate, ditiocarbamati.

 

3. Aditivi :

  • Conservanti: acid benzoic, acid sorbic;
  • Coloranti sintetici;
  • Indulcitori: aspartam, zaharina.

Conditiile de acces pentru terti
Program de acces: Luni – Vineri, orele 9.00 – 15.00
Accesul tertilor se face conform contractelor si conventiilor de colaborare stabilite cu partenerii respectiv beneficiarii analizelor.

Date de contact
CSII dr. Cecilia Roman
Tel. 0264-420.590, 0755038705
Fax. 0264-420.667
Email. icia@icia.ro, cecilia.roman@icia.ro

Documente relevante:
 Rezalim – CD proiect

 Rezalim – manifestari

 Rezalim – masa rotunda

 Rezalim – Rezultate Web

 Rezalim – Rezultate Web 2