Titlu proiect

Cercetări de frontieră privind realizarea de metode, tehnologii, produse și servicii inovatoare utilizate în soluționarea problematicii globale si creșterea competitivității bazate pe cunoaștere (PN 23 05 02 02)

Obiectivul proiectului:

Dezvoltarea de sisteme, metode, servicii si tehnici integrative pentru susținerea ecosistemelor de inovare asociate specializării inteligente

Ținta 11 (ICIA):

Identificarea unor noi surse de proteine alternative in vederea imbunatatirii calitatii vietii printr-o nutritie sustenabila animala si umana cu respectarea principiilor formulate in Green Deal.

Domeniu:

Titlu subproiect:„Obţinerea şi caracterizarea de proteine alternative cu aplicaţie în nutriţia animală şi umană”,

Obiectiv proiect Ținta 17: formularea unor retete cu continut de proteina alternativa pentru nutritia animala si umana

Obiective specifice:

  • Identificarea de noi surse de proteine;
  • Dezvoltarea de noi metode de extracție a proteinelor alternative;
  • Formularea si realizarea de furaje pentru acvaculturi pe baza de proteine alternative;
  • Formularea si realizarea de alimente noi pe baza de proteine alternative
  • Diseminare pe scara larga rezultate obtinute.

Prezentarea obiectivelor proiectului

Solutia propusa in cadrul proiectului privind OS2.1.Susținerea și încurajarea implicării în proiecte de specializare inteligentă și valorificarea rezultatelor (6.2 Tenologii pentru economia circulară) este de identificare de noi surse de proteine alternative disponibile local pentru asigurarea unui circuit logistic strans, cu impact minim asupra mediului si utilizarea acestora, in procese cu aplicabilitate industriala, in vederea obtinerii de proteine alternative cu grad ridicat de puritate si valoare nutritiva. Partea de originalitate este data atat de sursele de proteine alternative folosite (care vor include si subproduse ale altor tehnologii alimentare), cat si de metodele de extractie dezvoltate si aplicate si de retetele finale de furaje si alimente care se vor obtine. Toate solutiile dezvoltate in cadrul proiectului vor fi gandite pentru industrializare astfel incat disponibilitatea si costurile de productie sunt factorii cheie in gasirea solutiilor optime. Noile alimente dezvoltate/formulate vor reprezenta o alternativa pentru persoanele care au diete restrictive sau persoanelor cu nevoi nutritionale deosebite raspunzand OS3.2.Dezvoltarea transferului tehnologic și de cunoștințe la nivel national pentru creșterea vizibilității rezultatelor și impactului în mediul economic.


Faza 1 tinta 11:

Denumire faza 1: Identificarea de surse de proteine alternative autohtone si dezvoltarea de metode pentru obtinerea acestora

Activitati:

  • 1.1 Studiu documentar al proteinelor alternative si al surselor acestora. Identificarea unor surse de proteine autohtone, noi.
  • 1.2 Elaborare plan de lucru pentru obtinerea materiei prime – sursa de proteina alternativa noua (surse vegetale si animale).
  • 1.3 Dezvoltare de metode pentru obtinerea materiei prime sursa de proteina alternativa noua (surse vegetale).
  • 1.4 Dezvoltare de metode pentru obtinerea materiei prime sursa de proteina alternativa noua (surse animale). Diseminare rezultate partiale

Livrabile:

  • L1.1 Studiu documentar privind surse de proteine autohtone disponibile
  • L1.2 Metoda de obtinere a materiei prime sursa de proteina alternativa noua (surse vegetale), ME
  • L1.2 Proteina alternativa din surse vegetale, ME
  • L1.4 Metoda de obtinere a materiei prime sursa de proteina alternativa noua (surse animale), ME: 1
  • L1.5 Proteina alternativa din surse animale, ME
  • L1.6 Articole stiintific în revista dintr-o baza de date recunoscuta internațional: 3
    1. Topan, Calin, Mihai Nicolescu, Dorina Simedru, and Anca Becze. 2023. „Complex Evaluation of Storage Impact on Maize (Zea mays L.) Quality Using Chromatographic Methods” Separations 10, no. 7: 412. (FI2022=2,7, Q3).
    2. Dordai, Lucian, Dorina Simedru, Oana Cadar, and Anca Becze. 2023. „Simulated Gastrointestinal Digestion of Nutritive Raw Bars: Assessment of Nutrient Bioavailability” Foods 12, no. 12: 2300. (FI2022=5,5; Q2).
    3. Simedru, Dorina, and Anca Becze. 2023. „Complex Profiling of Roasted Coffee Based on Origin and Production Scale” Agriculture 13, no. 6: 1146. (FI2022=3,6; Q2).