Titlu proiect: Detectarea in situ a adulterării uleiului de măsline folosind spectroscopie Raman și algoritmi de învățare automată 

Acronim: RAIDO 

Domeniul științific: Procese tehnologice 

Contract nr: 5BMTR/2025
Program  5.8 – Programul Cooperare europeana și internațională,  5.8.3 Subprogramul Bilateral/Multilateral  

Proiecte de mobilitate România-Turcia  

Autoritatea contractantă: Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), România 

Parteneri 

Partener România
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 INCD,  Filiala Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică Cluj Napoca, România
Str. Donath 67, Cluj-Napoca, RO-400293
Telefon: +40-264-420590
Fax: +40-264-420667
E-mail: icia@icia.ro 

Partener Turcia
Ministry of Agriculture and Forestry, Olive Research Institute (ORI)
Str. Universite Caddeil, nr. 43, Izmir, 35100, Turcia 

Responsabil proiect:
Dr. Didar Sevim

E-mail: dcengeler@gmail.com, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/  

Director proiect
Dr. Lacrimioara SENILA
E-mail: lacri.senila@icia.roicia@icia.ro 

Abstract
Adulterarea uleiului de măsline reprezintă o problemă majoră în industria alimentară, afectând atât calitatea produsului, cât și încrederea consumatorilor. Scopul acestui proiect bilateral este de a dezvolta metode de spectroscopie Raman in situ pentru detectarea adulterării uleiului de măsline și de a dezvolta algoritmi de învățare automată pentru interpretarea datelor spectroscopice și identificarea adulterării. De asemenea, se propune și dezvoltarea unui prototip care să integreze spectroscopia Raman și algoritmii de învățare automată dezvoltați. Partenerul român are o vastă experiența în analiza calității alimentelor și în aplicarea spectroscopiei Raman in situ, iar partenerul turc are experiența bogată în industria uleiului de măsline, de la genetică și biologia vegetală la tehnologii de procesare și standardele de calitate. Prin complementaritatea celor două echipe de cercetarea vor fi dezvoltate metode noi de spectroscopie Raman care vor permite identificarea rapidă și precisă a impurităților și a substituenților neautorizați care se găsesc în uleiul de măsline.

Obiectivul proiectului
Obiectivul major al proiectului RAIDO consta in dezvoltarea unui sistem inovator de detectare in situ a adulterării uleiului de măsline, utilizând spectroscopia Raman în combinație cu algoritmi avansați de învățare automată. 

Rezultate estimate 

  • Metoda optimizata de analiză Raman pentru a detecta eficient adulteranții în uleiul de măsline.  
  • Dezvoltarea și antrenarea modelelor de machine learning care să analizeze datele spectrale Raman pentru a determina cu exactitate prezența adulteranților. 
  • Testarea metodei prototip în condiții reale și rafinarea acesteia pe baza feedback-ului primit. 
  • Diseminarea pe scară largă a rezultatelor (articole, comunicări). 

Data începerii contractului: 01.04.2025  

Data încheierii contractului: 31.12.2026 

Etapa 1. Dezvoltarea metodei de spectroscopie in situ Raman pentru analiza uleiului de măsline (2025) 

  • A1.1. Dezvoltarea și calibrarea parametrilor spectroscopiei Raman pentru detectarea specifică a adulterărilor în uleiul de măsline. Vizita echipei din Turcia în Romania 
  • A1.2 Testarea și optimizarea condițiilor de măsurare pentru a maximiza sensibilitatea și specificitatea metodei. Vizita echipei din Romania în Turcia 
  • A1.3 Crearea unei baze de date cu spectre Raman ale uleiurilor de măsline autentice și adulterate. 
  • A1.4 Diseminare rezultate  

Alte informații 

Contact: Dr. Lacrimioara Senila, lacri.senila@icia.ro