by icia icia

Obiective:
extinderea gamei de metode clinice, neinvazive, utilizate in scopul analizei culorii dentare prin metode cromametrice, metode spectrofotometrice, metode de analiza computerizata a imaginilor preluate prin tehnica digitala;

OBIECTIVE
  • extinderea gamei de metode clinice, neinvazive, utilizate in scopul analizei culorii dentare prin metode cromametrice, metode spectrofotometrice, metode de analiza computerizata a imaginilor preluate prin tehnica digitala;
  • stabilirea capacitatii de colorare a unor coloranti alimentari asupra structurilor dentare si a unor materiale restaurative stomatologice;
  • caracterizarea fizico-chimica a unui grup de biomateriale stomatologice pe baza de peroxizi, destinate tratamenului unor forme clinice de modificari de culoare dentara;
  • experimentarea lor prin teste de laborator, comparativ cu produse existente la ora actuala pe piata.
PREZENTARE            DENTCOLOR isi propune un studiu statistic asupra posibilitatii de corelare a modificarilor de culoare dentara cu factori determinanti – bauturi, alimente, solutii de clatire orala si medicatie cu potential colorant – sau favorizanti – discontinuitati in structura tesuturilor dure dentare.
Pentru modificarile de culoare date de alimente – bauturi cu potential colorant – se examineaza loturi mari de pacienti, de varste si profesii diferite la care se vor aprecia:

  • culoarea dentara pe suprafata vestibulara si orala a unor dinti frontali luati ca dinti de referinta;
  • precizarea tipului de coloratie;
  • nuanta modificarii de culoare;
  • precizarea luminozitatii in punctele considerate de referinta;
  • corelarea fumatului si a anumitor obiceiuri alimentare cu aparitia coloratiei dentare;
  • vor fi exclusi pacientii cu tratamente anterioare cu medicamente recunoscute cu potential colorant, administrate topic sau general.

Analizele de laborator a dintilor extrasi si a unor esantioane de materiale restaurative dentare vor evidentia potentialului colorant al unor coloranti naturali sau de sinteza din bauturi comercializate in tara noastra.
Realizarea unor modele experimentale de produse pe baza de peroxizi, destinate tratamentului unor anomalii de culoare a structurilor dentare.
Experimentarea acestor produse experimentale indicate in tratamentul formelor clinice in vitro in paralel cu produse consacrate. Se urmaresc efectele terapeutice de ameliorare a culorii dentare si efectele asupra tesuturilor cu care aceste produse vin in contact in timpul tratamentului.
Proiectul isi propune sa urmareasca atat calitatile terapeutice ale biomaterialelor stomatologice de ameliorare a culorii dentare pe dinti extrasi, cit si efectele adverse ce pot aparea la nivelul structurilor
Gradul de noutate consta in abordarea, pentru prima data in Romania, a problemei discromiilor dentare. Este vizata corelarea aspectelor diagnostice etiopatogenetice si de tratare neinvaziva a modificarilor de culoare. Rezultatele obtinute ar constitui elemente de interes deosebit ca studiu stiintific si aplicabilitate practica in domeniul stomatologiei estetice la nivel national si international.

REZULTATE ESTIMATE Evidentierea:

  • potentialului terapeutic al produselor asupra parametrilor culorii dentare prin metode de analiza colorimetrica, spectrofotometrica si analiza computerizata a imaginilor digitale pe suprafata dentara;
  • efectului biomaterialelor asupra varietatii tisulare cu care interfereaza. Efectele se vor urmari in vitro prin – analiza de microscopie optica si electronica – analize de laborator si de RMN comparativ cu esantioane de produse consacrate, destinate aceluiasi scop.
REZULTATE OBTINUTE

Etapa II
16.11.2006-15.07.2007

Studii statistice privind etiopatogenia modificarilor de culoare dentara si caracterizarea fizico-chimica a colorantilor alimentari.

Etapa III
16.07.-10.12.2007

Prelucrarea esantioanelor de materiale restaurative asupra carora se va testa actiunea agentilor cromofori.

Etapa IV
11.12.2007 – 15.06.2008

Analiza efectelor terapeutice si secundare a materialelor indicate pentru tratamentul neinvaziv al discromiilor dentare.

Etapa V
16.06.-10.10.2008

Diseminarea rezultatelor obtinute si organizarea de cursuri si mese rotunde.

Alte Informatii Organizare masa rotunda
25.09.2008, orele 9 la sediul ICIA Cluj-Napoca
Documente relevante:
 Dentcolor Prezentare rezultate