by icia icia

Obiective:
realizarea unui program de studiu epidemiologic si aplicarea unor protocoale de interventie profilactica primara si secundara a bolilor cardiovasculare la femeile aflate in postmenopauza- MENOCARD-, in consens cu programele Europene, in vederea optimizarii tratamentului BCV la acest segment populational reprezentativ.

OBIECTIVE Obiectiv general consta in realizarea unui program de studiu epidemiologic si aplicarea unor protocoale de interventie profilactica primara si secundara a bolilor cardiovasculare la femeile aflate in postmenopauza- MENOCARD-, in consens cu programele Europene, in vederea optimizarii tratamentului BCV la acest segment populational reprezentativ.
Obiectivele specifice sunt:

  • Elaborare si distribuire materiale de informare privind Programul MENOCARD;
  • Elaborare baze de date;
  • Implementarea rezultatelor in baza de date;
  • Evaluare statistica finala;
  • Diseminare rezultate.
PREZENTARE           Proiectul de cercetare MENOCARD reprezinta o premiera nationala absoluta, deoarece la ora actuala nu exista date cu privire la existenta unor programe de studiu epidemiologic si de interventie profilactica primara si secundara in vederea optimizarii tratamentului bolilor cardiovasculare degenerative la femei in postmenopauza.
Originalitatea proiectului este determinata de efectuarea unor studii populationale, pe scara larga, care se adreseaza cu precadere femeilor aflate la menopauza, din doua judete ale tarii noastre.
Complexitatea proiectului este determinata, in primul rand, de abordarea multidirectionala a cercetarii, in cadrul Programului MENOCARD, pe patru sectiuni principale:

  1. Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea factorilor de risc cardiovasculari la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS), comparativ cu femei fara THS;
  2. Studiu statistic pentru evaluarea comparativa a prevalentei BCV, la barbati si femei peste 70 de ani, insistand asupra accidentelor coronariene acute, patologiei cerebrale si bolilor arteriale periferice;
  3. Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a tratamentului si indicilor de severitate a sindroamelor coronariene acute si accidentelor vasculare cerebrale, la femei in postmenopauza si la barbati cu varste similare;
  4. Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a eficientei terapeutice a Ghidurilor Societatilor Profesionale Europene si Romanesti, pe tipuri de patologie cardiovasculara, la femei aflate in postmenopauza comparativ cu eficienta terapiilor uzuale, standard.

Toate aceste studii se vor efectua pe baza unor protocoale a caror performanta si calitate determina valoarea stiintifica, etica si administrativa a cercetarii:

  • Analiza critica a datelor din literatura de specialitate, a tehnicilor si echipamentelor utilizate;
  • Stabilirea criteriilor de selectie a subiectilor si a loturilor si primirea consimtamantului participantilor;
  • Stabilirea bazelor de date statistice;
  • Stabilirea protocoalelor de terapie: standard si conform Ghidurilor Societatilor Profesionale Europene si Romanesti;
  • Monitorizarea clinica, paraclinica (EKG, ecocardiografica, radiologica, biochimica) si psihologica (QOL) a loturilor;
  • Evaluarea statistica a datelor obtinute pentru evaluarea functionalitatii si beneficiul masurilor de preventie si tratamentelor;
  • Valorificarea prin publicarea si comunicarea rezultatelor.
REZULTATE ESTIMATE

Etapa II
Perioada: Noi. 2006-Sept.2007

Studii clinice -sectiunile 1 si 2: Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea factorilor de risc cardiovasculari la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS), comparativ cu femei fara THS. Studiu statistic pentru evaluarea comparativa a prevalentei BCV, la barbati si femei peste 70 de ani, insistand asupra accidentelor coronariene acute, patologiei cerebrale si bolilor arteriale periferice.
Activitate ICIA: Elaborare si distribuire materiale de informare privind Programul MENOCARD- sectiunile 1,2, elaborare pagina WEB, elaborare baze de date. Implementarea rezultatelor in baza de date; evaluare statistica finala- sectiunile 1 si 2, masa rotunda.

Etapa III
Perioada: Sept. 2007- Iunie 2008

Studii clinice -sectiunile 3 si 4: Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a tratamentului si indicilor de severitate a sindroamelor coronariene acute si accidentelor vasculare cerebrale, la femei in postmenopauza si la barbati cu varste similare. Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a eficientei terapeutice a Ghidurilor Societatilor Profesionale Europene si Romanesti, pe tipuri de patologie cardiovasculara, la femei aflate in postmenopauza comparativ cu eficienta terapiilor uzuale, standard.
Activitate ICIA: Actiuni de informare privind Programul MENOCARD –sectiunile 3,4, elaborare pagina WEB, elaborare baze de date. Implementarea rezultatelor in baza de date; evaluare statistica finala- sectiunile 3 si 4, masa rotunda.

Etapa IV
Perioada: Iunie 2008-Oct. 2008

Prezentarea si demonstrarea functionalitatii si utilitatii Programului MENOCARD.
Diseminarea pe scara larga prin comunicarea si publicarea nationala si internationala a rezultatelor.
Participarea la manifestari stiintifice din domenii specifice proiectului.
Activitate ICIA: Articole, CD-ROM de prezentare, pagina WEB. Masa rotunda.

REZULTATE OBTINUTE

Etapa II
Perioada: Noi. 2006-Sept.2007

Rezultate:

  • S-au elaborat pliante pentru sectiunile 1 si 2 ale programului MENOCARD. Aceste pliante au fost distribuite pacientilor din spital, celor care au venit in clinica la investigatii, si medicilor de familie pentru a le distribui pacientilor care se pot incadra in acest studiu.
  • Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea factorilor de risc cardiovasculari la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS), comparativ cu femei fara THS.
  • Studiu statistic pentru evaluarea comparativa a prevalentei BCV, la barbati si femei peste 70 de ani, insistand asupra accidentelor coronariene acute, patologiei cerebrale si bolilor arteriale periferice.
  • Elaborare pagina web: Aceasta s-a convenit (in cadrul consortiului) a se situa pe site-ul UMF Cluj-Napoca (http://www.granturi.umfcluj.ro/menocard/index.html). Se prezinta date ale contractului iar la rezultate sunt prezentate cele mai importante rezultate obtinute in fiecare etapa.
  • A fost organizata o masa rotunda in data de 5 septembrie 2007 cu prezentarea Programului MENOCARD si cu rezultatele obtinute pana in prezent. A fost realizata o invitatie (Anexa) care a fost trimisa la persoane care ar putea fi interesate de acest studiu, lista fiind stabilita cu partenerii din proiect.

Etapa III
Perioada: Sept. 2007- Iunie 2008

Rezultate:

  • Evaluarea riscului cardiovascular la femei in postmenopauza cu sau fara terapie de substitutie hormonala prin:
      • Stabilirea prevalentei hipertensiunii arteriale la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS) comparativ cu femei fara THS;
      • Stabilirea prevalentei fumatului la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS) comparativ cu femei fara THS;
      • Stabilirea prevalentei obezitatii la femei aflate in postmenopauza cu tratament hormonal de substitutie (THS) comparativ cu femei fara THS;
      • Stabilirea profilului de risc cardiovascular la femeile aflate in menopauza.
        * Studiu statistic pentru evaluarea comparativa a prevalentei BCV, la barbati si femei peste 65 de ani, insistand asupra accidentelor coronariene acute, patologiei cerebrale si bolilor arteriale periferice.
  • Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a tratamentului si indicilor de severitate a sindroamelor coronariene acute si accidentelor vasculare cerebrale, la femei in postmenopauza si la barbati cu varste similare.
  • Studiu clinic si paraclinic pentru evaluarea comparativa a eficientei terapeutice a Ghidurilor Societatilor Profesionale Europene si Romanesti, pe tipuri de patologie cardiovasculara, la femei aflate in postmenopauza comparativ cu eficienta terapiilor uzuale, standard.
  • A fost organizata o masa rotunda in data de 6 iunie 2008 cu prezentarea rezultatelor obtinute pana in prezent. A fost realizata o invitatie /pliant (Anexa) care a fost trimisa la persoane care ar putea fi interesate de acest studiu, lista fiind stabilita cu partenerii din proiect.

Etapa IV
Perioada: Iunie 2008-Oct. 2008

Rezultate:

  • Organizarea mesei rotunde, realizare pliante.
  • Elaborarea materialului prezentat la masa rotunda.
  • Elaborarea CD-ului de prezentare a proiectului.

Alte Informatii
Documente relevante:
 Menocard Prezentare

 Menocard brosura 1

 Menocard brosura 2

 Menocard masa rotunda 1

 Menocard masa rotunda 2