by icia icia

Obiective:
evaluarea din punct de vedere psihologic, genetic si biochimic a pacientilor cu schizofrenie si evaluarea efectelor administrarii unui tratament suplimentat cu cofactori enzimatici.

OBIECTIVE             Prezentul proiect isi propune evaluarea din punct de vedere psihologic, genetic si biochimic a pacientilor cu schizofrenie si evaluarea efectelor administrarii unui tratament suplimentat cu cofactori enzimatici. In acest sens, proiectul a fost gandit ca un studiu clinic, bine directionat, inspre o categorie aparte de pacienti psihiatrici, care urmareste caracterizarea completa a unei serii de factorii implicati in etiopatogenia bolii: profilul homocisteinei plasmatice, in legatura cu activitatea paraoxonazei 1 si stresul oxidativ; completate de explorarea polimorfismelor genetice, toate acestea in contextul urmaririi modului de viata si a unor markeri endofenotipici referitori la: memoria de lucru, invatarea, capacitatea de discriminare a emotiilor, etc.
PREZENTARE              Proiectul SCHIZOFENOTIP propune spre realizare un studiu clinic, bine directionat, inspre o categorie aparte de pacienti psihiatrici – cei cu shizofrenie, care urmareste caracterizarea completa a unei serii de factorii implicati în etiopatogenia acesteia: profilul homocisteinei plasmatice, in legatura cu activitatea paraoxonazei 1 si stresul oxidativ; completate de explorarea polimorfismelor genetice, toate acestea in contextul urmaririi modului de viata (factori de stres din mediu ambiant, fumatul, alcoolul, sedentarismul, un regim alimentar nesanatos). In concluzie, in momentul actual este bine documentata implicarea cresterii nivelului stresului oxidativ in patogenia schizofreniei, dar mecanismele de producere si implicatiile pe care aceasta le are nu sunt elucidate. Rolul alimentatiei în mentinerea starii de sanatate prin aport vitaminic, cat si reflectarea asupra greselilor alimentare pot preveni dezvoltarea timpurie a unei patologii neuropsihice legate de specii reactive ale oxigenului (ROS) sau pot constitui un suport de protectie a pacientului cu debut sau cu boala deja instalata. Prezenta in aportul zilnic alimentar de folat si vitamina B12 asigura buna functionare a enzimelor metilen tetrahidrofolat reductaza (MTHFR) si metionin sintaza (MS) implicate in metabolismul homocisteinei.
REZULTATE ESTIMATE
  • Dezvoltarea unei terapii suplimentare noi, cu produse din clasa cofactorilor enzimatici cu un previzibil impact in ameliorarea evolutiei si a prevenirii recaderii bolnavilor schizofreni;
  • Baza de date;
  • Sistem informatic centralizat;
  • Chestionare;
  • Protocol;
  • Materiale promotionale;
  • Articole.
REZULTATE OBTINUTE

Etapa I
Perioada: Oct. – Dec. 2005
Studiul importantei markerilor endofenotipici si a susceptibilitatii genetice in shizofrenie

Elaborare formulare pentru monitorizare pacienti si specificatii pentru baza de date.

Etapa II
Perioada: Dec. 2005-Oct. 2006
Constituirea lotului de pacienti si initierea tratamentului prin administrarea cofactorilor enzimatici

Prelucrare probe biologice.
Realizare baza de date.

Etapa III
Perioada: Oct. 2006-Sep. 2007
Administrarea tratamentului, evaluare genetica si reevaluarea pacientilor

Evaluarea finala a lotului dupa tratament – prelucrare probe biologice.
Implementarea rezultatelor în baza de date si centralizare chestionare.

Etapa IV
Perioada: Sep. 2007-Nov. 2007
Rezultate

Elaborare articole si comunicari stiintifice.
Realizare pagina Web si CD de prezentare rezultate.
Organizarea unei mese rotunde de prezentare a rezultatelor.

Alte Informatii
Documente relevante:
 Schizofenotip prezentare ICP MS poster

 Schizofenotip rezultate etapa