by icia icia

Obiective:
Obiectivul principal al proiectului: elaborarea unei metodologii avansate privind cupajarea vinurilor, in vederea obtinerii de partizi mari cu insusiri constante de calitate si tipicitate. Realizarea de partizi mari, omogene de vinuri cu proprietati fizico-chimice si organoleptice constante va creste competitivitatea si credibilitatea producatorilor romani.

OBIECTIVE Obiectivul principal al proiectului: elaborarea unei metodologii avansate privind cupajarea vinurilor, in vederea obtinerii de partizi mari cu insusiri constante de calitate si tipicitate. Realizarea de partizi mari, omogene de vinuri cu proprietati fizico-chimice si organoleptice constante va creste competitivitatea si credibilitatea producatorilor romani.
Obiectivul principal al ICIA: evaluarea analitica a retetelor de cupajare, realizata prin interpretarea si compararea matematica si statistica a rezultatelor obtinute din analiza gaz cromatografica a vinurilor (martori si cupaje), probe recoltate de la ICDVV Valea Calugareasca si SCDVV Bujoru. Tehnica gaz cromatografica (GC), metoda analitica performanta utilizata pentru separarea si determinarea cantitativa a unei mari varietati de compusi prezenti in matrice complexe, cuplata cu detectorul cu ionizare in flacara (FID) a fost utilizata pentru determinarea compusilor volatile, caracteristici aromei vinurilor. Metoda GC-FID a fost preferata pentru caracterizarea calitativa si cantitativa a compusilor de aroma din probele de vin, datorita avantajelor sale: rezolutie si sensibilitate deosebita, usurinta in operare, integrare si calibrare. De asemenea, metoda de extractie lichid-lichid, cuplata cu tehnica GC-FID este capabila de determinarea compusilor volatile intr-un mare domeniu de concentratii si de a genera “amprenta” vinului care furnizeazainformatii suplimentare.
PREZENTARE Cercetarea urmareste elaborarea unei metodologii avansate de cupajare a vinurilor, in vederea obtinerii de partizimari cu insusiri constante de calitatesitipicitate. Scopul principal este acela de a creste competitivitatea vinurilor romanesti pe piata interna si externa si realizarea unui system integrat care sa permita obtinerea de vinuri cu caractere unice si distincte. Vinurile partenere de cupaj, vor fi analizate din punct de vedere fizico-chimic si organoleptic, cat mai in detaliu. Se va realiza un algoritm de determinare si optimizare a unei retete de cupajare, care va prelucra datele din analizele initiale in vederea obtinerii unui produs cat mai aproape de caracteristicile etalonului. Prin intermediul calculatorului, cu aparatura special proiectata si realizata in cadrul proiectului se realizeaza dozarea pe baza retetei obtinute. Vinurile sunt evaluate de o comisie formata din degustatori autorizati, care va indica eventualele corecturi. Sistemul expert preia indicatiile de corectare si ajusteaza reteta de cupajare. In paralel se vor determina analizele minimale necesare pentru diferite soiuri si categorii de vinuri pentru a reduce timpul si costurile operatiei de obtinere a retetei optime de cupajare.
In final, se obtine un sistem expert, de tip deschis, care va putea acumula in timp cunostintele necesare pentru cupajarea soiurilor de vin specific fiecarui producator.
PREZENTARE ICIA:
In ICIA, cercetarea urmareste dezvoltarea de tehnici performante pentru analiza compusilor de aroma din vin, atat in vinuri martor, cat si in cupaje. Probele supuse studiului sunt vinuri albe si rosii, recoltate de la ICDVV Valea Calugareasca si SCDVV Bujoru. Tehnicile investigate sunt: extractia lichid-lichid urmata de gazcromatografie cuplata cu detector cu ionizare in flacara (LLE/GC-FID), microextractie in faza solida urmata de gazcromatografie cu spectrometrie de masa (SPME/GC-MS) si extractie in faza solida urmata de gazcromatografie cu spectrometrie de masa (SPE/GC-MS). Metodele analitice permit identificarea si cuantificarea compusilor volatili minori si majori in probe de vin, majoritatea alcooli (3-metil-2-butanol, 2-fenil-etanol, 1-fenil etanol, 1-hexanol, cis-3-hexen-1ol), etilesteri cu lanţ mediu ai acizilor graşi (acizi hexanoic, octanoic, nonanoic, decanoic), acizi graşi (acid octanoic), acetaţi ai alcoolilo rsuperiori (isoamilacetat, isobutilacetat), aldehide (hexanal, benzaldehida), esteri (mono şi di etilsuccinat, DL-etil-3-hidroxibutirat, (S)-(-)-etillactat), lactone (γ-octanoiclactona), 2-metoxi pirazina.
REZULTATE ESTIMATE
  • dezvoltarea de metode analitice performante pentru determinarea compusilor volatile in vin;
  • determinarea cantitativa a compusilor de aroma din vinuri (albe si rosii);
  • baza de date cu compusii de aroma din vinuri;
  • evaluarea analitica a retetelor de cupajare;
  • diseminare pe scara larga a rezultatelor obtinute (articole);
  • participare la manifestari stiintifice.
REZULTATE OBTINUTE
  • metode gazcromatografice dezvoltate si implementate pentru determinarea compusilor volatile minori si majori in probe de vin;
  • compusi de aroma determinati in probe de vin martori si cupaje (albe si rosii), recoltate de la ICDVV Valea Calugareasca si SCDVV Bujoru;
  • retete de cupajare evaluate analitic;
  • baza de date cu compusii volatile minori si majori in probe de vin (albe, rosii).
Alte Informatii
Documente relevante: