by icia icia

Obiective: Proiectul BIONEC are ca scop realizarea si utilizarea unui nou produs biologic care sa asigure un control eficient atat al principalilor fungi toxigenici cat si a fungilor care influenteaza parametri calitativi ai cariopselor de grau. Patogenii responsabili pentru scaderea calitatii cariopselor.

Site proiect: http://bionec.eu/index.php/en/

OBIECTIVE Obiective majore:

  1. Realizarea unui biofungicid neconventional si a metodei de tratament;
  2. Studiul comportării si influentei asupra bolilor graului.

Obiective specifice:

  1. Realizare metoda de obtinere biofungicide neconventionale de tratament la samanta de cereale paioase folosite in combaterea principalilor fungi toxigenici (EM si IT);
  2. Realizare biofungicide neconventionale de tratament la samanta de cereale paioase folosite in combaterea principalilor fungi toxigenici (EM );
  3. Realizare metode neconventionale BIONEC de tratament la samanta de cereale paioase folosite in combaterea principalilor fungi toxigenici, cu impact asupra calitatii si productivitatii (EM);
  4. Testarea eficacitătii produsului asupra semintelor, inainte de semanat;
  5. Testarea eficientei produsului in conditii reale in teren;
  6. Demonstrare utilitate si functionalitate produs si metode;
  7. Diseminare rezultate;
  8. Formare tineri cercetatori.
PREZENTARE In agricultura se urmareste in prezent cresterea calitatii prin cresterea ponderii protectiei biologice in scopul eliminarii pesticidelor chimice, toxice si poluante. In incercarea de a reduce utilizarea de produse chimice in controlul principalilor patogeni ai plantelor s-au dezvoltat alternative mai sigure care sa nu aiba consecinte negative asupra mediului, omului si animalelor si care sa se inscrie in conceptul de agricultura durabila, aceasta presupunand aprofundarea studiilor privind combaterea integrata si rationala a bolilor plantelor. Datorita faptului ca in tara noastra samanta cerealelor este tratata chimic si pentru ca nu exista produse biologice de combatere a bolilor de pe samanta, prin elaborarea si realizarea unui produs biologic proiectul raspunde la nevoia imperioasa de existenta pe piata a unui produs comercial care sa fie utilizat mai ales de catre fermierii care doresc infiintarea sau conversia la sistemul de agricultura ecologica (durabila).
Datorita faptului ca produsele biologice sunt aplicate doar preventiv eficacitatea acestora creste prin combinarea cu un fungicid conventional. Pentru a imbunatatii eficienta produsului biologic fara aplicarea de fungicide clasice, in tehnologia de obtinere a produsului BIONEC se vor introduce pe langa extracte din plante si ciuperci micoriziene din genul Glomus, care sunt recunoscute pentru rolul lor de a induce o rezistenta marita la agentii patogeni, depasirea mai usor a conditiilor de stres (seceta, radiatii solare) precum si obtinerea de culturi cu randament ridicat de productie.
Prin obiectivele proiectului de cercetare BIONEC se doreste obtinerea unui biofungicid neconventional de tratament pentru cariopsele de cereale paioase folosite in combaterea principalilor fungi toxigenici, a protocolului de realizarea a biofungicidului neconventional de tratament la samanta de cereale paioase folosit in combaterea principalilor fungi toxigenici precum si metoda adecvata de aplicare a acestui tip de tratament, cu impact asupra calitatii, si studiul comportarii si influentei asupra bolilor graului.
Datorita faptului ca majoritatea testarilor de biofungicide s-au efectuat in vitro sau in spatii protejate si nu se cunoaste efectul produselor de tratament aplicate la samanta, asupra plantelor pe tot parcursul perioadei de vegetatie, prin acest proiect se va testa si eficienta in camp a tratamentelor la samanta efectuate cu produsul biologic, aceasta poate fi cuantificata prin prezenta sau absenta bolilor foliare si ale spicului dar si prin calitatea productiei obtinute.
REZULTATE ESTIMATE
  • obtinerea unui produs biologic de combatere a bolilor la samanta de grau care va putea fi introdus in schema de control integrat a bolilor la cerealele paioase, pentru obtinerea de productii agricole cu indici de calitate superiori, inlocuirea produselor chimice utilizate in protectia plantelor mai ales pentru acei producatori de samanta sau fermieri care doresc trecerea de la agricultura traditionala la agricultura durabila.
REZULTATE OBTINUTE
Alte Informatii