by icia icia

Obiective:
studii, analize şi documentari pentru elaborarea metodologiei;
elaborarea metodologiei de monitorizare a suplimentelor alimentare pornind de la materia prima pina la produs;
experimentare metodologie;

OBIECTIVE
  • studii, analize şi documentari pentru elaborarea metodologiei;
  • elaborarea metodologiei de monitorizare a suplimentelor alimentare pornind de la materia prima pina la produs;
  • experimentare metodologie;
  • crearea unei baze de date unitare care sa contina informatiile necesare stabilirii unui sistem de management al calitatii suplimentelor alimentare, util atat la nivel guvernamental, cat si pentru industrie;
  • diseminarea rezultatelor: articole, comunicari stiintifice, pagina web, organizare workshop.
PREZENTARE          In tarile dezvoltate din intreaga lume alimentatia echilibrata, asigurarea sanatatii populatiei si prevenira imbolnavirilor constituie o preocupare principala si primordiala. In cadrul eforturilor depuse pentru asigurarea coerentei legislatiei comunitare pe baza conceptului “de la ferma la furculita” toti cei implicati, respectiv operatorii cu activitate in domeniul alimentar, trebuie sa se asigure ca suplimentele alimentare care ajung la consumatori sunt sigure.
Un numar tot mai mare de persoane interesate in mentinerea si ameliorarea sanatatii folosesc suplimente alimentare. Studii recente estimeaza ca in tarile dezvoltate economic peste 30% din populatie foloseste zilnic diverse forme de suplimente alimentare fara a beneficia de o baza stiintifica. O alimentatie sanatoasa este baza medicinei preventive. SUA si statele europene dezvoltate pun accentul pe preventie, pentru ca altfel costurile medicale sunt foarte mari atit pentru pacient, cit si pentru stat. In Europa, aparitia Directivei 46/2002 a UE referitoare la suplimentele alimentare a deschis posibilitatea discutiilor privind “acceptarea-pan UE” a definitiei si cerintelor de sanatate, a regulilor privind etichetarea, precum si adoptarea de reguli referitoare la plantele medicinale traditionale.
Consumul suplimentelor alimentare a luat un mare avant si in tara noastra in ultimii ani, datele din literatura de specialitate aratand ca utilizarea unor astfel de suplimente a crescut in ultimii 10 ani cu peste 50%. Acest lucru a determinat aparitia de noi producatori mai mult sau mai putin avizati in acest domeniu. Daca la inceputul anilor 90 si-au facut timid aparitia cateva produse din import, astazi, numerose firme indigene produc suplimente alimentare pentru ca sunt impuse conditii de lucru mult mai putin riguroase, comparativ cu producţia de medicamente.
Proiectul SUPLIMET are ca obiectiv general elaborarea şi realizarea unei metodologii moderne si complexe de monitorizare a calitatii suplimentelor alimentare pornind de la materia prima pina la produsul finit si evaluare a caracterului antioxidant al acestora pentru protejarea consumatorilor impotriva practicilor frauduloase de produse care nu respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea acestora.
REZULTATE ESTIMATE
  • studiu complex privind integrarea masurilor necesare pentru controlul calitatii suplimentelor alimentare in vederea mentinerii sanatatii oamenilor si prevenirea imbolnavirii acestora;
  • evaluarea principiilor active (vitamin, aminoacizi, microelemente, antioxidanti) si a caracterului antioxidant al suplimentelor alimentare si pastrarea acestora de-a lungul transformarilor materiilor prime in produsul finit,prin tehnici analitice moderne cum sunt cromatografia de gaze si lichide cuplata cu spectrometria de masa (GC-MS, LC-MS), cromatografia pe strat subtire de inalta performanta (HPTLC), metode spectrofotometrice si rezonanta electronica de spin (RES).
REZULTATE OBTINUTE
Alte Informatii
Documente relevante: