by icia icia

Obiective:
modernizarea productiei alimentare;
obtinerea de produse corespunzatoare principiilor securitatii alimentare;
valorificarea deseurilor provenite, in special, din industria alimentara – productie paste fainoase prin tehnologii noi, nepoluante si eficiente, cu obtinerea unor produsi utili;

OBIECTIVE
  • modernizarea productiei alimentare;
  • obtinerea de produse corespunzatoare principiilor securitatii alimentare;
  • valorificarea deseurilor provenite, in special, din industria alimentara – productie paste fainoase prin tehnologii noi, nepoluante si eficiente, cu obtinerea unor produsi utili;
  • obtinerea unei tehnologii enzimatica, ecologica si economica care poate aduce scaderea cheltuielilor de productie implicate in obtinerea pastelor fainoase;
  • 1 brevet;
  • propunere proiect PC7.
PREZENTARE        Proiectul propune realizarea unei tehnologii enzimatice de hidroliza a solutiilor apoase de amidon de diferite concentratii, in scopul valorificarii amidonului existent in fractiile reziduale rezultate la fabricarea pastelor fainoase cu obtinerea unui sirop de glucoza.

Gradul de noutate al proiectului este dat de:

  • investigarea compozitiei fractiilor reziduale rezultate in industria alimentara in fabricile de produse fainoase privind continutul in amidon si alte glucide, ioni metalici si alti componenti;
  • realizarea unui model experimental care sa permita efectuarea testelor preliminare, respectiv screening-ul preparatelor amilolitice disponibile;
  • determinarea influentei conditiilor de bioprocesare (temperatura, pH, prezenta unor ioni metalici, eventual introducerea unor activatori ai enzimelor) asupra compozitiei solutiilor rezultate dupa efectuarea hidrolizei enzimaticei;
  • studiul posibilitatii de combinare a preparatelor amilolitice in vederea obtinerii unui grad cat mai mare de hidroliza si a cresterii
    randamentului in glucoza;
  • studiul efectului ordinii de adaugare a preparatelor amilolitice asupra timpului necesar pentru bioprocesare;
  • realizarea unei baze de date privind posibilitatea valorificarii solutiilor reziduale de amidon pentru obtinerea unor produse utile cu structura glucidica, in special glucoza, dextrine, maltodextrine, cu utilitate in industria alimentara;
  • tehnologia propusa – brevetabila, pentru valorificarea amidonului existent in fractiile reziduale.
REZULTATE ESTIMATE
  • testarea eficientei diverselor preparate amilolitice disponibile comercial in reactia de hidroliza enzimatica a amidonului;
  • studiul influenta parametrilor experimentali, respectiv a concentratiei solutiei de amidon, a raportului substrat- preparat enzimatic, a temperaturii, pHului, prezenta ionilor de Ca2+, a gradului de agitare, posibilitatea utilizarii unor preparate enzimatice insolubile in apa (cu enzima imobilizata) si a realizarii procesului in regim (semi)continuu;
  • studiul procesului pentru solutii de substrat care contin si alti compusi, cu o compozitie care sa se apropie cat mai mult de cea a fractiilor reziduale cu amidon;
  • stabilirea posibilitatilor concrete de utilizare ale siropului de glucoza rezultat;
  • propunerea unor metode de obtinere a glucozei cristaline din aceste solutii apoase rezultate prin hidroliza enzimatica a amidonului;
  • tehnologie enzimatica de valorificare a solutiilor reziduale de amidon;
  • elaborare model matematic;
  • propunere de brevet;
  • elaborare analiza tehnico-economica;
  • propunere PC7.
REZULTATE OBTINUTE
Alte Informatii
Documente relevante: