by icia icia

Obiective:
crearea unui sistem complex de metode si tehnici de identificare, clasificare si determinare la nanoscala a unor reziduuri chimice din produse alimentare de origina animala scopul de a armoniza legislatia din domeniul asigurarii calitatii produselor alimentare cu legislatia internationala cu accent spre legislatia Uniunii Europene;

OBIECTIVE
  • Crearea unui sistem complex de metode si tehnici de identificare, clasificare si determinare la nanoscala a unor reziduuri chimice din produse alimentare de origina animala scopul de a armoniza legislatia din domeniul asigurarii calitatii produselor alimentare cu legislatia internationala cu accent spre legislatia Uniunii Europene;
  • Realizarea unui studiu sistematic al influentei acestor reziduuri asuopra sanatatii umane si corelarea tipurilor de produse cu obiceiurile de alimentatie;
  • Cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti in perspectiva alinierii la comunitatea stiintifica europeana si accesarea de proiecte de cercetare comune.
PREZENTARE Proiectul TECHIM propune realizarea unor tehnici avansate de determinare a reziduurilor chimice din alimente de origine animala si studiul privind posibilele riscuri asupra sanatatii umane, corelate cu obieceiurile specifice in alimentatie a populatiei ( ce, si in ce cantitate se consuma, statistic.

In cadrul proiectului se va urmari:

  1. Decelarea de reziduuri chimice si sistematizarea lor, mai ales a substantelor medicamentoase veterinare, pe categorii terapeutice, in diferite tipuri de produse alimentare (carne, produse din carne si oua);
  2. Elaborarea unor tehnici de determinare a reziduurilor chimice din alimente de origine animala, prin folosirea cromatografiei de lichide HPLC si HPLC cuplata cu spectrometru de masa;
  3. Studiul efectelor asupra sanatatii umane ale acestor reziduuri prezente in alimente de origine animala;
  4. Rezultatele obtinute vor fi integrate in baze de date si vor fi corelate cu standardele internationale de calitate a produselor alimentare. Se urmareste armonizarea standardele nationale, în domeniu, cu cele internationale prevazute de Uniunea Europeana. Rezultatele obtinute vor contribui la elaborarea unui sistem de management de calitate pentru produse alimentare util atat la nivel guvernamental cat si pentru sporirea eficientei in cresterea animalelor domestice. Se va face propunere de brevet pentru metodologia elaborata.
REZULTATE ESTIMATE
  • Metode de decelare a unor substante medicamentoase al nivel ed nanascla in produse alimentare de origine animala;
  • Scheme de degradare;
  • Structuri de degradare;
  • Baze de date;
  • Efectele reziduurilor chimice ale medicametelor veterinare prezente in alimente asupra sanatatii umane;
  • Propunere brevet;
  • Articole pentru a face mai bine cunoscute activitatea si potentialul stiintific al tarii;
  • Ridicarea nivelului de recunoastere internationala a stadiului de dezvoltare stiintifica, tehnica si tehnologica a Romaniei.
REZULTATE OBTINUTE

Etapa I
Perioada: Sept. 2006 – Dec. 2006
Cercetare aplicativa: Studii privind limitele de detectie si metodele utilizate pentru determinare reziduurilor chimice din alimente de origine animala.

1.1 Studii privind limitele de detectie si metodele utilizate pentru determinare.

Etapa II
Perioada: Ian. 2007 – Apr. 2007
Cercetare aplicativa: Studii privind decelarea substantelor medicamentoase veterinare, elaborare metoda.

2.1 Studiul privind categoriile de substante medicamentoase veterinare;
2.2 Elaborare metoda de determinare cantitativa a reziduurilor chimice de origine veterinara.

Etapa III
Perioada: Mai 2007 – Oct. 2007

Cercetare aplicativa: Metoda de determinare cantitative a reziduurilor chimice de origine veterinara.

3.1 Realizare metoda;
3.2 Experimentare metoda in vederea optimizarii.

Etapa IV
Perioada: Noi. 2007 – Feb. 2008
Cercetare aplicativa: Simulare scheme de degradare a structurilor chimice decelate ca si reziduuri

4.1 Simulare scheme de degradare;
4.2 Identificare structuri de degradare;
4.3 Caracterizarea chimica a structurilor; 4.4 Realizare tehnici de identificare de reziduuri chimice de origine veterinara din produse animale.

Etapa V
Perioada: Mar. 2008 – Iul. 2008
Cercetare-aplicativa: Studiul efectelor reziduurilor chimice in alimente de origine animala asupra sanatatii umane. Realizare baze de date.

5.1 Studiul efectelor reziduurilor chimice in alimente de origine animala asupra sanatatii umane;
5.2 Realizare baza de date (chimice);
5.3 Realizare baze da date (medicale).

Etapa VI
Perioada: Aug. 2008 – Oct. 2008
Activitati suport: Diseminare rezultate.

6.1 Diseminare pe scara larga prin comunicare si publicare;
6.2 Propunere brevet;
6.3 Sedinte demonstrative;
6.4 Masa rotunda de prezentare a rezultatelor.

Alte Informatii Vizite de lucru:

  • prof. dr. Elias Papanagiotou, Facultatea de Medicina Veterinara din Salonic, Grecia;
  • prof. dr. Livia Simon Sarkadi , Universitatea Tehnica din Budapesta, Ungaria.
Documente relevante:
 Techim poster CEEX