by icia icia

Obiective:
realizarea unor tehnici inovative de aplicare a unor metode diagnostice imagistice neinvazive moderne, cu scopul transferarii rezultatelor din domeniul cercetarii in domeniul practicii clinice;
dezvoltarea deaplicatii clinice a unor metode neinvazive de inalta tehnicitate, capabile sa creascaacuratetea diagnostica si sa reduca durata si costul diagnosticului, prin tehnici noninvazive, intr-un domeniu de patologie cu costuri sociale ridicate.

OBIECTIVE
  • realizarea unor tehnici inovative de aplicare a unor metode diagnostice imagistice neinvazive moderne, cu scopul transferarii rezultatelor din domeniul cercetarii in domeniul practicii clinice;
  • dezvoltarea deaplicatii clinice a unor metode neinvazive de inalta tehnicitate, capabile sa creascaacuratetea diagnostica si sa reduca durata si costul diagnosticului, prin tehnici noninvazive, intr-un domeniu de patologie cu costuri sociale ridicate.
PREZENTARE            Prin prezentul proiect sunt initiate studii interdisciplinare prin care se doreste promovarea si sustinereacercetarilor de baza, strategice si aplicate in vederea intelegerii mecanismelor imbolnavirii la om, in tratarea afectiunilor patologice si in prevenirea bolilor cu impact mare in populatie, cum este osteoporoza. Se promoveazacercetari multisectoriale si multidisciplinare in concordanta cu alte domenii ca biochimia pentru intelegerea patologiei cronice degenerative si a mecanismelor celulare de producere osteoporozei precum si informatica pentru realizarea hartilor de risc (baze de date GIS). Pe plan national, depistarea precoce si gasirea unor solutii eficiente de prevenire si tratament a osteoporozei reprezinta o prioritate si in acelasi timp o provocare, deoarece tratamentele cere exista la ora actuala sunt foarte scumpe si greu accesibile pentru marea masa de pacienti. In plus, numarul tot mai ridicat de cazuri existente in cazuistica Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca si a altor centre care se ocupa cu patologia musculoscheletala, sunt semne alarmante privind incidenta acestei boli.. Derularea proiectului conduce atat la dezvoltarea si aprofundarea directiilor de cercetare in domenii de varf ale medicinei, biochimiei si informaticii cat si la consolidarea unei pozitii competitive a stiinteiromanesti pe plan international. Prin obiectivele specifice ale proiectului, acesta se incadreaza in programul national deoarece se vor derula cercetari aprofundate in domeniul cercetarilor medicale pentru fundamentarea activitatilor si promovarea sanatatii, prevenirea osteoporozei si dezvoltarea unor metode noi, moderne, eficiente de ingrijiri primare de sanatate.
REZULTATE ESTIMATE
REZULTATE OBTINUTE
Alte Informatii
Documente relevante: